Čuvena pita teta Pari

Tako je ovaj recept kod mene memorisan 🙂

Sad se vi pitate ko je to 🙂

Teta Pari je jedna opasna žena, pomerila je nebo i zemlju da dođe do svojih zvezda. Za mene je ona simbol odlučnosti, iskrenosti, ljubavi… Volim da čitam njena razmišljanja i maštam da ću i ja tako kad porastem 🙂 Šalu na stranu, neko je ko ima šta da kaže i od koga se može dosta i naučiti.

I to nas vraća na kuvanje… A što ume tek da kuva 🙂 Kad pomislim na nju u kuhinji, prvo mi padnu na pamet šne nokle… O, da, baš one…Ja kao tvrdoglavi bik koji retko pravi kompromise kad nesto utuvi u svoju glavu, pravim šne nokle ko teta Pari… I razbijemo se od istih! No, pričaću vam o njima neki drugi put…

Drugo po čemu je poznata je čuvena pita sa višnjama…

E, ako mi ne verujete, morate da probate i sami…

Jednom je okačila recept i on se raširio kao virus, nema ko je nije pravio a da nije bio zadovoljan. Među mnogima sam bila i ja.

Pošto ovde pišem o stvarima koje volim i rado spremam, a i klinci su mi dozvolili danas da se razmašem u kuhinji (Hvala im!), želim da vam predstavim i gospođu Pitu 🙂

I još nešto, obožavam kolače sa višnjama, ali što ne volimmmmmm da ih čistim, jaooooo… Ako ima neki dobrovoljac, nek se javi, iskreno se smorim svaki put i imam osećaj da ih čistim satima i da se kraj agonije ni ne nazire… Plus mi se malecka uporno kači na nogu i vuče mi ruku ne bi li se ogrebala za koju višnju, te imam osećaj da moja rabota nikud ne odmiče…

Da ne spominjem (opet) isprskan zid i pod i sve na stolu i sve na meni… Bože, kako mi to pođe za rukom?

002

Originalno recept ide ovako:

3 jajeta
200 gr šećera
200 gr griza
1 jogurt-čaša
čaša ulja
malo vanilin šećera
pola kesice praška za pecivo

u vangli taj materijal promešati
ako pakovanje ima 15 kora, po 3 kore idu za 1 list pite
svaka kora se tanko premaže filom iz vangle
po ivice idu višnje, pa se rola -ko sarma ( ivice saviti ka unutra , pa rolati)
U podmazan pleh stavljati.
Utroši se 1/2 kg višanja

pre pečenja svaki list premazati sa malo ulja…

E, sad ja pravim od 12 listova za pitu, jer moje pakovanje ili nema 15 ili par listova budu neupotrebljivi koliko su ufronclani… I svaku pitu pravim od 4 lista koja filujem kako je i opisano… To bi bila sva mudrost.

Par fotkica da dočaraju kako to ide 🙂

004 006 009 013 014

Pita bude gotova za čas, prljavih posuda minimum, sama je završim brzo, kad imam pomoćnike, kao danas, nekim čudom treba mi tri puta više vremena… Znači, eliminišite pomoćnike na vreme…

Na svaki list stavim otprilike 5 do 6 kašika fila i lepo razmažem po celom listu. I pošto filujem po 4 lista kore, dobijem na kraju 3 pite.

Pečem dok ne dobije lepu boju i to je to, pita je gotova 🙂

Prijatno!

016 020 026 031

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s